ToetsAnalyzer en Toetsbuilder,

De wereld achter de resultaten

Luc Orbons

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Maatwerk voor leerlingen

Leerlingen hebben recht op een goede en zinvolle terugkoppeling van de resultaten van hun werk.  Het geven van een cijfer is daarvoor te beperkt. Zo zijn er vele manieren om voor een specifieke toets of opdracht een zes te halen.

Flexibele Taxonomie

Belangrijk voor de leerling is te weten hoe zijn resultaat tot stand is gekomen en op welke punten hij of zij het beste zijn aandacht kan richten.

Voor dit doel zijn verschillende taxonomieën beschikbaar waaronder OBIT, RTTI en vele anderen, meestal losjes gebaseerd op de taxonomie van Bloom. 

Het presentabel maken van toetsen en opdrachten volgens deze taxonomieën is niet het meest prettige werk, het is tijdrovend en dit soort analyses worden daarom in de praktijk niet zo vaak uitgevoerd. Ook is er vooral bij toetsen veel hergebruik van hetzelfde materiaal, wat schadelijk is voor de vertrouwelijkheid en kwaliteit van deze toetsen.

 Met dit toetstool zijn dit soort problemen verleden tijd. Met een beperkte investering in tijd kan de taxonomie van een schriftelijke toets met de bijbehorende scores ingevoerd worden.

Overzichtelijke rapportage

Het resultaat is een overzichtelijke rapportage voor zowel leerlingen als docent. Bijgaande afbeelding geeft een indruk hoe dit op leerling niveau uitpakt voor een leesvaardigheidstoets Nederlands met RTTI taxonomie.

Daarmee is het verhaal niet ten einde. Leerling rapportages van verschillende toetsen kunnen, indien gewenst met elkaar gecombineerd worden tot een integraal overzicht van meerdere jaren. Vooral als het gaat om determinatie en pakketkeuze geeft het beeld achter de cijfers veel informatie over de affiniteit van een leerling met bepaalde vakken en daarmee zijn of haar kans op succes.

Op klasniveau kan vastgesteld worden hoe de scores verdeeld zijn, welke vragen er goed/slecht scoorden, hoe er over de verschillende rubrics gescoord is en er wordt een indicatie van de kwaliteit van de toets als geheel gegeven.

In één oogopslag

Het maakt in één oogopslag zichtbaar waar de leerlingen moeite mee hebben én waar je als docent wellicht meer aandacht aan moet besteden.

 

Het is gemakkelijk om te beginnen met het maken van uw website. Als u al iets van de basisprincipes weet kan dat helpen.

Wat is een contentbeheersysteem?

Een contentbeheersysteem is software die u in staat stelt eenvoudig webpagina's aan te maken en te beheren, door het aanmaken van de inhoud te scheiden van het mechanisme dat nodig is om het op het web te tonen.

Bij deze site wordt de inhoud opgeslagen in een database. Hoe het eruit ziet wordt bepaald door een template. De Joomla! software brengt het template en de inhoud bij elkaar om zo een webpagina te maken.

Website and beheergedeelte

Uw website heeft in feite twee afzonderlijke delen. De website (ook wel voorkant genoemd) is wat de bezoekers van uw site zullen zien. Het beheergedeelte (ook wel achterkant genoemd) wordt alleen gebruikt door de personen die uw site beheren. U kunt het beheergedeelte bereiken door op de link "Websitebeheer" te klikken in het "Gebruikersmenu" (zichtbaar nadat u bent ingelogd) of door het toevoegen van /administrator aan het eind van uw domeinnaam..

Inloggen in het beheergedeelte gebeurt met de gebruikersnaam en het wachtwoord dat is aangemaakt tijdens de installatie van Joomla.

Inloggen

Gebruik voor het inloggen op de voorkant van uw website het inlogformulier. Gebruik de gebruikersnaam en het wachtwoord die zijn aangemaakt tijdens het installatieproces. Eenmaal ingelogd kunt u artikelen aanmaken en aanpassen.

Bij het beheren van uw website kunt u artikelen aanmaken die alleen ingelogde gebruikers kunnen zien.

Maken van een artikel

Eenmaal ingelogd op de voorkant van de website ziet u in deze voorbeelddata een nieuw menu, het gebruikersmenu. Klik, om een nieuw artikel aan te maken, op "Maak een artikel" in dat menu.

Het formulier "nieuw artikel" heeft veel mogelijkheden, maar het invullen van een titel en iets in het tekstvak volstaat al. Om het gemakkelijk terug te vinden zet u de status op gepubliceerd.

Een bestaand artikel kan worden aangepast door op het wijzig icoon te klikken (deze wordt alleen weergegeven voor gebruikers die de juiste rechten hebben om een artikel te kunnen bewerken).

Template en modules

De uitstraling van de website wordt bepaald door de template. U kunt de websitenaam, de achtergrondkleur en nog veel meer aanpassen door de opties van de template naar eigen inzicht in te stellen. Dit kunt u doen door in het beheergedeelte naar de templatestijlen te gaan en te klikken op het standaard template (Protostar). De meeste wijzigingen kunnen gemaakt worden op het tabblad opties.

De blokken rond de hoofdcontent van de website worden modules genoemd. U kunt de afbeelding bovenaan de pagina wijzigen door de afbeeldingsmodule te bewerken in modulebeheer.

Leer meer

Er kan veel meer geleerd worden hoe Joomla! te gebruiken om de website die u voor ogen staat te bouwen. U kunt veel meer leren op de Joomla! documentatie site en op de Joomla! forums.